Pop-up kort

8 mars 2018: Pop-up kort.

Att hitta på en ny kortvikning är inte enkelt, men jag har hittat en slags pop-up vikning på en nederländsk blogg, Jeanine´s Card Ideas,  som inte verkar finnas på något annat språk. Jag har utgått från de måtten, men gjort om en del av beskrivningen för att spara cardstock. I bloggen finns en video för den som vill se tutorialen i original. Observera att språket är nederländska.

Börja med att skära till en bit cardstock i storleken 13 x 27 cm. Detta blir er kortstomme. Biga den på 13 respektive 14 cm.

Montera band på framsidan och baksidan i mitten.

Skär sedan till vit cardstock eller tunnare vitt papper, i storleken 12,5 x 12,5 cm. Skär även till fyra mönstrade pappersbitar i storleken 12 x 12 cm.  Fäst mönsterpapperet på det vita papperet och sedan mot kortstommen. Kom ihåg att chalka kanterna innan om ni vill göra det. Jag har chalkat mina med distress ink. Jag har valt papper från Wild Rose Studios serie Antique Library. Här är insidan på kortstommen.

Framsidan…

Baksidan med min personliga stämpel…

Nu ska vi göra pop-up delen som ska sitta inuti kortet. Skär till en bit carstock i storleken 17 x 17 cm. Biga på 8,5 cm eller vik den på hälften från båda hållen, så att du får fyra kvadrater. Vik den även från hörn till hörn så en diagonal bildas.

Skär till två bitar cardstock 9,3 x 8,3 cm och biga på 8,3 cm. Klipp sedan kanten, snedda som på bilden, på den delen som är en cm. I original tutorialen så skär de två bitar cardstock som är 16,8 x 8,3 cm och viker dem på hälften. Men om ni gör som jag har gjort klarar man sig att skapa kortet med en cardstock. Detta är ett val ni själva får ta.

De här två bitarna ska ni limma fast på den andra ni nyss gjorde. Limma fast de i ytterkant på de hela kvadraterna, så att de kan öppnas upp utåt till vänster respektive till höger. Det kommer att skilja lite på höjden jämfört med kvadraten och detta har att göra med att ni ska kunna vika ihop och stänga kortet utan att det kärvar.

Nu ska vi klä in denna pop-up del med mönstrade papper. Börja med att skära till vit cardstock eller tunnare papper. Du behöver 6 stycken som är 7,8 x 7,8 cm och 2 stycken som är 7,5 x 7,5 cm. De mindre bitarna ska ni dela på diagonalen så ni får fyra bitar. Du behöver även lika många delar av det mönstrade papperet. Skär till  6 stycken som är 7,3 x 7,3 cm och 2 stycken som är 6,5 x 6,5 cm. Även de här bitarna som är mindre ska ni dela på diagonalen så ni får fyra bitar. Chalka kanterna och fäst de mönstrade delarna på de vita och sedan på pop-up delen.

De sista två ska fästas på utsidan av de delar ni kan vika ut.

När ni kommit så här lång är det dags att limma fast pop-up delen inuti kortstommen. Fördela limmet jämt ungefär som jag gjort på bilden. Längst ner mot mitten ska ni inte limma. Sätt fast den ena delen och limma på den andra sidan. Vik sedan ner denna del mot den andra delen av kortstommen.

I det här läget kan man behöva platta till och ner mot bordet. Se bilden hur jag gör.

Ni kommer säkert tycka att det känns konstigt att öppna upp kortet. Framsidan viks som in och läggs med hjälp av mittersta delen ovanpå baksidan. Det ska vara så. Nu är det dags att dekorera kortet. Jag har dekorerat med blommor och halvpärlor på insidan.

Samt två tomma utstansade tags som jag kan skriva en hälsning på då jag ger bort kortet.

På framsidan har jag stansat ut ett rutnät och ordet grattis. Tejpade fast grattis på rutnätet, eftersom jag stansat ut ordet med dubbelhäftande tejp på baksidan av cardstocken. Ett fiffigt sätt att fästa små utstansade detaljer på. Rutnätet fäste jag med 3d-kuddar. Blomman har jag tillverkat själv med flower foam. Stansade ut blomman med Leane Creatief. Stansade ut två av varje storlek, samt några blad. Jag tyckte att bladen var “fel” grönfärg, så jag färgade dem med distress oxide. Monterade ihop blomman med stamens i rosa.

Närbild på blomman…

Jag hoppas att ni blev inspirerade att göra ett eget pop-up kort.

Ha en underbar dag!

 

Materiallista

Cardstock

Antique Library

Distress ink

Multi frame dies tags 4 curved corner

Adhesive pearls 4 mm

Flower foam

Vintasia Square with grid dies

Foam dots 2 mm outer box

Multi flower blossom embossing dies

Distress oxide

Stamens

 

 

2 reaktion på “Pop-up kort

 1. malin Inläggsförfattare

  Tack Anne!
  Skönt att höra att min beskrivning var bra.
  Det är alltid svårt att veta vad och hur mycket man skriva och fota.
  /Malin

 2. Anne

  Roligt kort, men framför allt en mycket bra beskrivning på tillvägagångssättet
  Gör gärna fler varianter av olika kort Tack//Anne

Kommentarer inaktiverade.